Psychiatrie

Psychiatrie werkt in principe volgens het medisch model en maakt daarnaast gebruik van biologische, sociale en psychologische invalshoeken voor de diagnostiek en behandeling van psychische aandoeningen. De psychiater kijkt niet alleen naar de psychologische en sociale achtergronden van een probleem, maar ook naar lichamelijke oorzaken, of begeleidende verschijnselen.

banner_02_1600x500

Er is maar zelden een duidelijke oorzaak te vinden voor een psychiatrische aandoening. Erfelijkheid, aanleg (temperament), vroege ervaringen (kindertijd), maar ook huidige omgevingsfactoren zoals werk, relatie, etc. bepalen mede of een persoon last krijgt, of slecht gaat functioneren.

Behandelingen kunnen bestaan uit verschillende modaliteiten, waaronder diverse soorten gesprekstherapieen, begeleiding en medicamenteuze behandeling.

Voor diagnostiek kunt u ongeacht de klachten die u heeft bij mij terecht. Als psychiater ben ik op de hoogte van alle bestaande psychiatrische ziektebeelden. Wel is het zo dat het diagnostisch proces enige tijdsinvestering kan vragen en het soms teleurstellend is als na de diagnostiek geen behandeling geboden kan worden. Zo kan er bijvoorbeeld geen behandeling geboden worden bij psychotische stoornissen, verslaving, eetstoornissen en autisme.

Ik beperk mij in behandeling tot 5 therapieën. Waarbij de behandeling van seksuele klachten een aparte plaats inneemt. Indien ik u geen behandeling kan bieden, verwijs ik u met een gericht advies terug naar uw huisarts.